Preparat polecany jest szczególnie w uprawach: owoców jagodowych, truskawkach, winogron i innych owoców.
Aminostim OWOC to biopreparat o wysokiej zawartości naturalnych aminokwasów pochodzenia roślinnego oraz innych substancji biologicznie czynnych. Specjalnie opracowany zestaw zasadowych wolnych aminokwasów pochodzenia roślinnego otrzymanych w wyniku enzymatycznej hydrolizy, dzięki czemu aminokwasy są w postaci łatwo przyswajalnych przez rośliny i mogą szybko zostać zaangażowane w procesy metaboliczne, bez dodatkowego wysiłku energetycznego ze strony roślin. W skład biopreparatu wchodzą również inne substancje biologicznie czynne, które pozytywnie wpływają na metabolizm roślin, takie jak: witaminy z grupy B oraz kwasy organiczne. Jednocześnie zawartość unikalnej kompozycji fitohormonów zapewnia roślinie odporność na różnego rodzaju stresy abiotyczne (susza, przymrozki, stres wysokiej temperatury, stres zasolenia). Stosując biopreparat w odpowiednich (krytycznych) fazach wzrostu i rozwoju, dostarcza się roślinom niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy, w wyniku czego uwolniona zostaje dodatkowa energia zużywana na ważne procesy fizjologiczne, w tym na formowanie się wysokojakościowych plonów.
Korzyści po zastosowaniu biopreparatu:
Uprawa | Faza aplikacji | Zużycie preparatu |
Uprawy owoców | Podczas kwitnienia, wiązania i początku wzrostu owoców | 20-30 ml (10 l wody /100 m |
Przy przymrozkach podczas kwitnienia. Stosować natychmiast po mrozie | 30-40 ml (10 l wody /100 m²) | |
Winogrona | Początek kwitnienia, zawiązywanie owoców , dojrzewanie owoców . | 15-30 ml (10 l wody /100 m² |
Uprawy jagód ( malina, jeżyna , porzeczka ) | Pąki rozgałęzione , przed kwitnieniem , po kwitnieniu | 20-30 ml (10 l wody /100 m²) |
Truskawki | Początek kwitnienia - pączkowanie | 20-30 ml (10 l wody /100 m |
Koniec kwitnienia | 15-20 ml (10 l wody /100 m²) |
![]() |
pobierz etykietę |