Zaloguj

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

O Nas

Firma AKA na rynku żywnościowym działa od 1993 roku. W poszukiwaniu surowców do produkcji nawiązywaliśmy kontakty z kolejnymi pokoleniami producentów – przede wszystkim – zdrowej, ekologicznej żywności.

Przez kolejne lata byliśmy świadkami, intensywnego wkraczania przemysłu do rolnictwa, co doprowadziło m.in do nadmiernego stosowania środków chemicznych. Taka metoda na wzrost plonowania i ochrony roślin, doprowadza jednak do degradacji środowiska. Wielu producentów rolnych dostrzega ten problem i poszukuje alternatywnych rozwiązań, bezpiecznych dla przyrody i zdrowia ludzkiego. Tak samo odbiorcy – oczekują ograniczenia chemii, a przy tym – chcą takiego samego poziomu produkcji, coraz wyższej jakości i mają coraz większe wymagania.

Alternatywą dla negatywnych skutków chemicznej ochrony roślin i chemicznej stymulacji wzrostu są biopreparaty dla rolnictwa. Bezpieczne dla środowiska, zapewniają wzrost plonów i dodatkowo poprawiają jakość gleby. Te organizmy żywe odgrywają istotną rolę w przemianach i adoptowaniu pierwiastków do organizmów roślinnych. Szczególnie dotyczy to mających znaczenie w rolnictwie: węgla, azotu, fosforu, potasu, siarki i żelaza, a także pierwiastków śladowych. Dobroczynne oddziaływanie drobnoustrojów polegające m. in. na przekształcaniu związków mineralnych z form nieprzyswajalnych dla roślin – w związki przyswajalne,  pomaga nie tylko w optymalizowaniu produkcji, ale dodatkowo przyczynia się do rekultywacji gleby. Nic zatem dziwnego, że rynek bionawozów, biostymulatorów i biologicznych środków ochrony roślin stale się rozwija. Ale nie byłoby tego rozwoju bez co najmniej dziesiątków lat doświadczeń.

Tylko w wyniku długoterminowych badań, można wyhodować mikroorganizmy o optymalnej żywotności i sprawdzonym wpływie na środowisko. Nawiązaliśmy współpracę z firmą, która posiada ponad 100 letnie archiwa biopreparatów. Po latach badań i doświadczeń  biopreparaty te tworzone są na bazie sprawdzonych, starannie dobranych szczepów mikroorganizmów (bakterii oraz grzybów) izolowanych z naturalnych środowisk, gdzie stymulują wzrost i plonowanie roślin. Rozpoczynając współpracę z nami macie Państwo szansę zachowania czystości gleby i otoczenia. Łatwiejsze będzie sprostanie rosnącemu zapotrzebowaniu konsumentów na naturalną żywność i coraz wyższym oczekiwaniom odbiorców produkcji rolnej.

Zdrowa gleba, zdrowa żywność, to zdrowy człowiek.